samhällsproblem sexuella övergrepp
2007 anmäldes det över 3600 fall av sexuella övergrepp mot barn under 15 år. Det är alltså ca 10 fall om dagen.
Om man kan är det bra att så fort som möjligt ta kontakt med sjukvården för att få vård och för att ta prover. Sjukvårdspersonalen kan ta DNA-prover som kan användas som bevis mot förövaren och prover på sexuellt överförbara sjukdomar.
Har man blivit utsatt för sexuella övergrepp behöver man inte ha blivit fysiskt skadad för att söka hjälp. Du behöver inte heller polisanmäla för att sjukvården ska genomföra en spårsäkring. Om du i ett senare skede bestämmer dig för att anmäla så finns proverna tillgängliga för polisen.
Om man mår dåligt lång tid efter våldtäkten kan man söka samtalsstöd eller terapi, i grupp eller individuellt. För många kvinnor betyder det mycket att träffa andra som blivit våldtagna för att upptäcka att de inte är ensamma om att ha blivit utsatta och för att förstå att det är inget att skämmas för.
Om du känner eller är orolig över att en i din närhet blir utsatt för sexuella övergrepp kan du göra följande…
Lyssna och ifrågasätt inte det den utsatte berättar för dig. Den som utsätts känner ofta skuld och skam. Sådana känslor förstärks om du ifrågasätter hennes handlande eller har attityden "Vad var det jag sa?".
Var tydlig med att du inte överger henne även om hon väljer att fortsätta relationen med den som gör henne illa. Låt henne veta att om hon behöver hjälp kommer du att finnas där.
Bryt isoleringen. Fortsätt att räkna med henne och ta kontakt även om hon drar sig undan (till exempel aldrig kan komma när du bjuder eller föreslår aktiviteter, eller är avvisande när du hör av dig).
Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. De som svarar har erfarenhet av att ge stöd till våldutsatta kvinnor och deras närstående.
Har du själv blivit utsatt för sexuella övergrepp kan du vända dig till många organisationer som jobbar med detta och som är erfarna om sexuella övergrepp. Organisationer som du kan vända dig till är:
o HOPP, Riksorganisationen mot sexuella övergrepp www.hopp.org
o RSCI, Riksorganisationen stödcentrum mot incest www.rsci.nu
o ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer www.roks.se
o Rädda Barnen www.rb.se
o Kvinnofridslinjen www.kvinnofridslinjen.se
Till dig som har blivit utsatt för sexuella övergrepp, kom ihåg att det är inget att skämmas över! Det är aldrig dit fel!